fbpx

Skänk en gåva

Akillesjouren är en ideell verksamhet och är alltid i behov av bidrag och sponsorer.

Om du vill skänka ett bidrag kan du göra det genom att swisha oss en frivillig summa.

Om din myndighet vill skänka ett bidrag kan ni göra det på följande swishnummer:

1230870527

Företag eller privatpersoner som vill skicka ett bidrag kan göra det på följande nummer:

1233554227

Alla bdrag är lika viktiga oavsett storlek.

Facebook Messenger Customer Chat

Information till dig som är utsatt

Innan- första slaget/psykisk misshandel/förföljelse, trakasserier, kränkningar, hot och förnedring.

Var uppmärksam på hennes syn på män

Lyssna när din partner talar om män i allmänhet, om hon kommenterar hur män klär sig och hur hon värderar manliga kollegor. På så vis kan du tidigt lägga märke till hennes attityd mot män.

Har hon förändrats?

Upplever du att din partners personlighet ändrats sedan ni inledde er relation? Humöret har blivit sämre, ”kortare stubin”, och hon blir alltmer missnöjd och kontrollerande.

Hon klagar ofta på dig

Din partner är ständigt missnöjd med ditt beteende och dina åsikter. Hon kan tycka att du klär dig fult, har fel vänner eller inte ger henne tillräckligt med uppmärksamhet.

Se upp med svartsjuka

Kvinnor som visar överdriven svartsjuka har ett starkt kontrollbehov. Var särskilt vaksam om du till exempel känner dig tvungen att stanna hemma från firmafesten eller killträffen på grund av hennes attityd i saken. Då är det hennes behov som styr ditt beteende och du blir isolerad från andra.

Övervakar hon dig?

Brukar din partner läsa dina sms- eller e-postmeddelanden? Var även uppmärksam på om hon brukar gå igenom din väska eller dina fickor. Det tyder på att hon är svartsjuk och har svårt att kontrollera sina känslor.

Våldsamhet mot saker och djur

Får din partner raserianfall och slår sönder saker i hemmet. Ger hon sig på husdjur eller t om barn. Hotar hon dig? Detta är våldshandlingar som är ämnade att skrämma dig.

Har hon börjat bli hårdhänt eller måttat/markerat slag mot dig?

Det är en markering om vad hon ”kan” göra mot dig. Nästa gång kanske hon tar i ännu hårdare med tillhyggen av olika slag eller träffar dig på riktigt med tillhyggen hon kommer åt.

Sexuella trakasserier

Förnedrar hon dig omkring er sexualitet, förför eller brister hon ut i gråt för att få sin vilja igenom? Hotar hon med polisanmälan för våldtäktsförsök utan att ngt sådant hänt. Hotar hon med att ta barnen från dig. Överbrukar hon alkohol?

Vad säger lagen?

Definitionen är:

”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom

denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker,

får en person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill”.

Så nu är även örfilar, sparkar, knuffar, hot, allt tvång till sex, tilltal i form av fula ord som kränker,

är alla olika former av misshandel och därmed är de alla enligt lag förbjudna kriminella, brottsliga & straffbara handlingar!

 

När du blivit slagen och eller utsatt för psykisk misshandel/förföljelse, trakasserier, kränkningar, hot och förnedring.

Berätta för någon

Tala om för någon du litar på vad du blivit utsatt för. Det kan vara en vän, släkting eller arbetskamrat. Även om du inte orkar göra något åt saken just då så finns det i alla fall någon som vet vad du är utsatt för och vad som hänt.

För dagbok

Anteckna varje gång hon slår eller kränker dig. Datera dina anteckningar. Då har du något att gå tillbaka till och kan lättare komma ihåg vad som hänt och när det hände.

Dokumentera skadorna

Skriv upp och fotografera skadorna själv. Vid läkarbesök ska du kräva att läkaren dokumenterar skadorna både i text och fotografier. Även om du inte vill göra något åt situationen direkt så finns bilder och dokumentationen kvar om du en dag vill göra en anmälan.

Ring Akillesjouren

Här kan du få prata med någon som direkt tror på dig utan att vara influerad av traditionella manlighetsnormer som. Ex att män inte kan bli slagna av en kvinna. Du kan även kontakta socialkontoret där du bor. Det spelar ingen roll vilket du kontaktar först, det viktiga är att du söker hjälp och blir trodd.

Du kan nå Akillesjouren på telefon alternativt SMS 0723766788 , Telefontid torsdagar 18:00-20:00 övrig tid svarar vi om vi har möjlighet. Det går även bra att lämna meddelande med telefonnummer så ringer vi upp dig.

Du kan även nå oss via Messenger på vår Facebooksida eller via kontaktformulär .

Tro inte på att det aldrig ska hända igen

Kvinnor som slagit en gång gör det nästan alltid igen. Även om hon ångrar sig direkt efteråt och ber om ursäkt, eller försöker gottgöra dig, så kommer hon med största sannolikhet att bli våldsam eller

kränka dig igen i framtiden.

Har du någonstans att ta vägen?

Ordna en utväg så att du kan ge dig av om hon börjar slå igen. Ta reda på vart du kan vända di när som helst på dygnet t ex socialjouren, en vän eller en släkting. Kanske kan du be någon närstående om nyckel till deras bostad så att du alltid har någonstans att ta vägen utifall en akut situation skulle uppstå.

Gör en polisanmälan

Våld är brottsligt i alla dess former alltså även kvinnors våld mot män är ett brott varje gång! Det är viktigt att polisanmäla misshandeln, både för din egen skull och även så att din partner ska inse att det är en kriminell handling som inte accepteras av någon. Akillesjouren eller socialtjänsten kan hjälpa dig att göra en polisanmälan.

Logga in

Bli medlem

Akillesjouren är beroende av sina medlemmar och medlemsavgiften som det genererar för att kunna bedriva sin verksamhet.

Om du vill bli en aktiv medlem kan du bli det genoam att swisha medlemsavgiften på 200:- och 140:- om du vill bli en passiv medlem dvs en stödmedlem.

Numret du skall swisha till är: 1232204063.

Alla medlemsintäkter gör skillnad i arbetet vi bedriver.

Vi på Facebook

reCAPTCHA demo: Simple page