fbpx

Skänk en gåva

Akillesjouren är en ideell verksamhet och är alltid i behov av bidrag och sponsorer.

Om du vill skänka ett bidrag kan du göra det genom att swisha oss en frivillig summa.

Om din myndighet vill skänka ett bidrag kan ni göra det på följande swishnummer:

1230870527

Företag eller privatpersoner som vill skicka ett bidrag kan göra det på följande nummer:

1233554227

Alla bdrag är lika viktiga oavsett storlek.

Facebook Messenger Customer Chat

Anhörig eller vän till någon utsatt

Råd till dig som misstänker att någon i din närhet blir fysiskt och/eller psykiskt misshandlad, kränkt, förföljd, trakasserad, hotad och/eller förnedrad.

 

När bör du fatta misstankar?

Tecken på att en person i din närhet blir misshandlad kan vara att han ofta har blåmärken och skrubbsår. När du frågar hur de uppkommit kanske han svarar undvikande eller försöker skämta bort det. Om du märker att beteendet förändras, t ex att han inte dyker upp på avtalade möten eller att han blir mer isolerad, så kan det vara tecken på att han har en partner med stort kontrollbehov eller som misshandlar honom. Samtliga nämnda gärningar i rubriken här ovanför är brottsliga och jämförs alla med misshandel och dess olika straffsatser.

Fråga honom

Prata direkt med mannen om du misstänker att han blir utsatt för någon typ av misshandel av sin partner. Ställ raka frågor som ”Slår hon dig?”. Prata däremot inte med hans partner eller med honom när hon är i närheten.

Om han berättar

Lyssna på hans berättelse utan att ifrågasätta. Avfärda inte det han beskriver. Om han själv normaliserar och förringar misshandeln är det viktigt att inte följa med i detta. Försök inte hitta ursäkter och förklaringar till kvinnans/Mannens beteende. Markera tydligt att det är fel att kränka, förnedra, slåss, hota och utnyttja någon sexuellt. Säg också till om du misstänker att situationen är farlig för honom och upplys honom om att den inte kommer att bli bättre så länge han stannar i relationen. Visa att du finns där för honom och att du stöttar honom i hans egna val och att det hans partner utsätter honom för räknas överlag som kriminella övergrepp och är därmed straffbara.

Om han inte vill berätta

Var tydlig med att om han inte vill prata just nu, så kan han alltid komma till dig och prata senare. Du kan inte fatta några beslut åt honom, men låt honom veta att du gärna hjälper och stöttar honom om och när han vill förändra sin situation och sin livskvalitet till något bättre.

Peppa och stötta

Det viktigaste är att du försöker få honom att söka hjälp. Men det kan vara en lång väg dit. Därför är det viktigt att någon finns där under tiden. Det är viktigt att inte döma honom för att han inte lämnar relationen. ”Visa istället att han är värd något annat” något bättre.

Finns barn med i familjesituationen är det helt andra krav med i bilden, det är socialtjänstlagen som gäller och ibland är tvingande om man misstänker eller vet att barn far illa.

Ring polisen eller socialtjänsten

Ring själv polisen eller socialtjänsten om du upplever att situationen är akut, t ex om fara för liv förekommer eller om barn far illa. Misshandel av alla de slag är ett brott enligt brottsbalken och polisen är skyldig att ta din anmälan. Socialtjänsten är skyldig att göra en polisanmälan mot gärningspersonen vid misstanke om våld som kan antas ge minst 1 års fängelse, detsamma gäller Hälso- och sjukvårdspersonal som får och bör bryta sekretessen för att anmäla dylika brott. Gällande en misstanke om att barn far illa så har socialtjänsten, hälso- och sjukvårdspersonal anmälningsskyldighet.

Du kan även kontakta Akillesjouren för att få råd och tips om hur du kan gå till väga för att hjälpa din vän eller anhörig

Du kan nå Akillesjouren på telefon  alternativt SMS 0723766788, Telefontid torsdagar 18:00-20:00 övrig tid svarar vi om vi har möjlighet. Det går även bra att lämna meddelande med telefonnummer så ringer vi upp dig.

Du kan även nå oss via Messenger på vår Facebooksida eller via vårt kontaktformulär

Logga in

Bli medlem

Akillesjouren är beroende av sina medlemmar och medlemsavgiften som det genererar för att kunna bedriva sin verksamhet.

Om du vill bli en aktiv medlem kan du bli det genoam att swisha medlemsavgiften på 200:- och 140:- om du vill bli en passiv medlem dvs en stödmedlem.

Numret du skall swisha till är: 1232204063.

Alla medlemsintäkter gör skillnad i arbetet vi bedriver.

Vi på Facebook

reCAPTCHA demo: Simple page